Startpagina
Artikelen
Missie
Contact
Bedrijven
Internationaal


Laatste wijziging: 10 november 1999


Het werk van ISOC's Expert Group on Open Source

Wat is ISOC?

De Internet Society is een organisatie van en voor professionele leden die meer dan 100 organisaties en 6000 individuele leden telt in ruim 100 landen. De ISOC houdt zich leidend bezig met het zaken die zich in de toekomst van het Internet voor zullen doen en is de organisatorische thuishaven voor de groepen die verantwoordelijk zijn voor de standaarden op de Internet infrastructuur, inbegrepen de IETF (Internet Engineering Task Force) en de IAB (Internet Architecture Board).

De ISOC is een internationale organisatie, maar kent zogeheten Chapters, vrij vertaald: nationale vertegenwoordigingen van de internationale Internet Society. Ook Nederland kent sinds November 1997 zo'n chapter.

Working groups en Expert Groups

Binnen een chapter bestaan 'working groups'; groepen professionele specialisten, die zich richten op bepaalde aandachtsgebieden die voor het Internet van belang zijn. Zo'n werkgroep dient in principe een tijdelijk karakter te hebben. Daarnaast zijn er ook zogenaamde 'expert groups' - deze groepen hebben een meer permanent karakter en dienen vaak om (semi-)permanent, gevraagd en ongevraagd, te adviseren aan overheid en bedrijfsleven betreffende hun specifieke materie.

Het ontstaan van ISOC/EGOS

Gezien het grote belang van het Internet voor Open Source - zonder Internet was de vlotte communicatie tussen de Open Source ontwikkelaars niet mogelijk geweest - en omgekeerd: het grote belang van Open Source voor het Internet - zonder Open Source zou het Internet niet kunnen bestaan - bestaat sinds begin 1999 de "Expert Group on Open Source (EGOS)" binnen het Nederlandse Chapter van de ISOC.

Het uitgangspunt was de vroegere werkgroep Open Source, met als missie:

    het scheppen van randvoorwaarden om te borgen dat kwalitatief hoogwaardige Open Source software beschikbaar is en blijft, met het oogmerk te borgen dat hoogwaardige toegang tot en gebruik van het Internet voor een ieder mogelijk blijft, waarbij het accent ligt op de stimulatie van het ontwikkelen van Open Source software die ten dienste van dit doel inzetbaar is en die baseert op openbare en vrijelijk beschikbare standaarden.

Deze werkgroep kwam op 9 november 1998 voor het eerst bijeen. Deze bijeenkomst had het karakter van een brainstorm-sessie, met input van diverse professionals, met als kernvraag "welke doelen stellen we onszelf." Hier was een belangrijke conclusie dat het werkgroepmodel wellicht minder geschikt zou zijn voor het soort werk wat er lag en werd besloten de werkgroep om te zetten naar een expert group.

De leden van ISOC/EGOS

De volgende personen hebben per 18 mei 1999 een functie binnen ISOC/EGOS.

NaamOrganisatieFunctie
Jeroen BatenSyntenslid
Arthur DonkersLe Reseau b.v.lid
Henk KlöppingVertis b.v.voorzitter
Bert LavermanSyllogic b.v.lid
Pauline MiddelinkPolywarelid
Rik van RielLe Reseau b.v.lid
Paul SettelsInternet Sociëty Nederlandsecretaris
Jos VosX/OSlid
Brenno de WinterPLUGlid

Wat doet ISOC/EGOS momenteel?

  • Een groot deel van de leden is betrokken bij de opzet van een branche- of belangen-vereniging Open Source Nederland. Deze vereniging zal dienen als contactorgaan voor overheid en bedrijfsleven, kan bijvoorbeeld adviserend en voorlichtend optreden en kan randvoorwaarden scheppen om de verdere verspreiding van Open Source software te bevorderen.
  • Op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken wordt door IDC Benelux een onderzoek ingesteld naar de economische betekenis van Open Source software binnen Nederland. De ISOC/EGOS functioneert als klankbordgroep binnen dit onderzoek. Zie voor meer informatie over dit onderzoek de website van IDC Benelux.

    Status update: Het onderzoek is op 14 oktober 1999 afgerond, het resulterende rapport kan worden gedownload nadat u een aantal vragen heeft beantwoord.
    Over de opzet van het onderzoek heeft de klankbordgroep geen medezeggenschap gehad. De te volgen werkwijze is door de opdrachtgever (Ministerie van EZ) vastgesteld. Waar normaliter een aantal interne mensen van het ministerie dient als klankbordgroep, heeft EZ ervoor gekozen de klankbordfunctie bij bij ISOC/EGOS te beleggen. Aanvullend is nog een beoordeling gegeven door een medewerker van EZ.
    Het onderzoek werd gefaseerd opgezet. Er waren 3 fasen: een definitie-studie ("waar hebben we het over", "welk model gebruiken we"), een reeks interviews met Open Source experts en als derde een reeks voorlichtingsronden annex vraaggesprekken met top-management.
    De eerste fase werd afgesloten met een presentatie aan de ISOC/EGOS, de tweede fase werd afgesloten met de presentatie van de voorlopige (ongeredigeerde) interviews aan ISOC/EGOS en de derde fase werd op 23 juni jl. afgesloten met een presentatie en de mogelijkheid om te participeren in een sterkte/zwakte analyse. Verder dienen de bijeenkomsten vooral als invoer voor IDC en EZ, waarbij de klankbordgroep nuancerend en informerend probeerde op te treden. Het concept rapport is op 16 juli voorgelegd aan de klankbordgroep. Een definitieve bijeenkomst van ISOC/EGOS in deze context werd op 23 augustus gehouden. Daarna is het rapport nog beoordeeld door een medewerker van EZ en op 14 oktober jongstleden gepubliceerd.
  • In samenwerking met Syntens (het innovatienetwerk voor ondernemers) wordt gewerkt aan promotie van Open Source op bijvoorbeeld beurzen voor het MKB.

  • Bij de organisatie van de Open Source Conference 1999 werd door de ISOC/EGOS adviserend opgetreden.
  • ISOC/EGOS probeert verder een standpunt betreffende software patenten te vormen en dat standpunt voor te leggen aan het Europese parlement. Zie http://www.freepatents.org.

Contact opnemen met ISOC/EGOS

U kunt voor meer informatie of suggesties contact opnemen met de voorzitter van ISOC/EGOS.